Innowacyjne metody oceny autentyczności i jakości miodu
Opis
Proponowane warsztaty szkoleniowe dotyczą tych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem metod analitycznych, które mogą stanowić alternatywę bądź uzupełnienie mikroskopowej analizy pyłkowej w określaniu geograficznego i botanicznego pochodzenia miodu i innych produktów pszczelich (pyłek, propolis). Innowacyjne metody mieszczą się w następujących obszarach:
- poszukiwanie związków charakterystycznych (markerów) dla konkretnej odmiany i pochodzenia geograficznego miodu,
- konstruowanie profili chemicznych w oparciu o konkretne klasy związków (najczęściej flawonoidów lub kwasów fenolowych), które stanowią „odcisk palca” poszczególnych miodów odmianowych,
- stosowanie technik metabolomicznych do różnicowania, autentykacji odmian i definiowania miejsca pochodzenia miodów.
U_C.40
Numer usługi
Więcej informacji udziela
Uniwersyteckie Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Uniwersytetu Opolskiego
ul. Grunwaldzka 31, pok. 2,3
45-054 Opole
tel. (77) 452-70-54
e-mail: transferwiedzy@uni.opole.pl