Innowacyjne metody oceny autentyczności i jakości miodu

Baza usług, Warsztaty

Opis


Proponowane warsztaty szkoleniowe dotyczą tych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem metod analitycznych, które mogą stanowić alternatywę bądź uzupełnienie mikroskopowej analizy pyłkowej w określaniu geograficznego i botanicznego pochodzenia miodu i innych produktów pszczelich (pyłek, propolis). Innowacyjne metody mieszczą się w następujących obszarach:

  • poszukiwanie związków charakterystycznych (markerów) dla konkretnej odmiany i pochodzenia geograficznego miodu,
  • konstruowanie profili chemicznych w oparciu o konkretne klasy związków (najczęściej flawonoidów lub kwasów fenolowych), które stanowią „odcisk palca” poszczególnych miodów odmianowych,
  • stosowanie technik metabolomicznych do różnicowania, autentykacji odmian i definiowania miejsca pochodzenia miodów.

U_C.40

Numer usługi

Więcej informacji udziela

Uniwersyteckie Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Uniwersytetu Opolskiego
ul. Grunwaldzka 31, pok. 2,3
45-054 Opole
tel. (77) 452-70-54
e-mail: transferwiedzy@uni.opole.pl

Masz pytania dotyczące oferty usług dostępnych w Uniwersytecie Opolskim? Skontaktuj się z nami!

6 + 6 =