Numer patentu: UA 130591

Zgłaszający patent: Połtawska Państwowa Akademia Rolnicza, Ukraina, Uniwersytet Opolski​

 

Urządzenie przeznaczone jest do mikronizacji ziarna przez dzialanie promieni elektromagnetycznych kHz wysokiej częstotliwości, co pozwala poprawić wartość energetyczną ziarna i produktów zbożowych, a także ich stan sanitarny dla młodych zwierząt. Połączenie fal różnej długości i wysokiego natężenia pola elektrycznego wywołuję polaryzację dipoli, co powoduje wytwarzanie endogennego ciepła w ziarnie. Woda kapilarna intensywnie zamienia się w parę, powodując gwałtowny wzrost ciśnienia w ziarnie, z którego dochodzi do wybuchu, łamania i wywracania ziarna. Ze względu na wysoką prędkość nagrzewania i szybki wzrost ciśnienia pary wodnej przyspieszane są chemiczne i biologiczne procesy denaturacji związków białkowych, dekstrynizacja skrobi itp. Jest to szczególnie ważne, ponieważ główny składnik ziarna – skrobia jest częściowo przekształcana w dekstryny i cukry, które są łatwiejsze do strawienia. Struktura ziarna staje się bardziej porowata, luźna; następuje spadek gęstości ziarna; zwiększa się zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie, co pozytywnie wpływa na właściwości organoleptyczne i konsystencję produktu. Jednocześnie ze względu na duże natężenie pola elektrycznego niszczona jest patogenna mikroflora ziarna, szkodniki stad ziarna i ich larwy. Ze względu na krótki czas ekspozycji kompleks witamin jest prawie całkowicie zachowany. Przejście wilgoci do stanu pary i jej wyrzucenie na powierzchnię materiału następuje w wyniku nadmiernego ciśnienia.